Passive house Day Nursery – Ch-Mézières (FR)

The city of Charleville Mézières wishes to build a new nursery in Passivhaus standard.
According to the bio climatic design of the envelope, we proposed a south orientation of the main facade with the games rooms, and a simple and compact volume to limit energy loss. The building is in timber frame construction with concrete floors to provide thermal inertia. Bio-based materials guarantee environmental quality, healthy indoor air, and natural and warm atmospheres. The interiors are connected by sliding elements; so that the children can move freely between the different play groups.

Construction of a nursery with the Passivhaus standard – Charleville-Mézières 2021

RETHINK (mandataire) with Gies Architekten, BeA (engineering)
Restricted competition
Submitted
Surface: 500m²
Building costs BT : 1200 kE
Construction time: –
Completion: –
Client: City of Charleville-Mézières
Pl. de l’Hôtel de ville, 08000 Ch-Mézières
Location: 42 rue de la Vielle Meuse, Ch-Mézières
Program: Construction of a ‘passive’ nursery
Mission: Competition